Novament ens posem en contacte amb Vostès per a comunicar-los la publicació per aquest any 2023 de la CONVOCATÒRIA d’uns ajuts per a les empreses que adoptin i implantin en la seva Organització un programa de “compliance” en matèria de competència.
Quin és l’objectiu d’aquests ajuts?
Fomentar el desenvolupament a les empreses d’aquests programes de “compliance” finançant les despeses de contractació externa per a l’elaboració i la implantació d’aquests programes, excepte pel que fa al cost del responsable de compliment normatiu (Compliance Officer), en que no caldrà contractar-lo a tercers perquè sigui subvencionable.
S’inclou dins aquests ajuts a les empreses que adoptin i implantin:
- Un programa de “compliance” en matèria de competència, o
- Subprogrames específics de competència que s’insereixin en programes de “compliance” que ja tinguin establerts, relacionats amb altres àmbits materials de l’ordenament jurídic.
Quins requisits caldrà que compleixin els programes de “compliance” per a que puguin ser subvencionables?
Han de contenir, com a mínim, els criteris i continguts següents:
- Integrar el compliment de la normativa de defensa de la competència en la cultura de l’empresa.
- Ha de nomenar-se un responsable del disseny i del control del programa de “compliance” (COMPLIANCE OFFICER).
- Ha de desenvolupar un mapa de riscos i una matriu de controls.
- Ha d’incloure una acció d’informació i sensibilització per a tots els membres de l’empresa i un pla de formació per a determinats col·lectius de treballadors/ores i, si fos possible, per a col·laboradors externs.
- Ha d’incloure un CANAL DE DENÚNCIES per a que pugui comunicar-se l’existència de sospites d’infraccions a l’encarregat de la gestió d’aquest canal (normalment, el Compliance Officer).
- Ha d’incloure la previsió de mesures disciplinàries per a tot el personal de l’empresa i mesures incentivadores dirigides al compliment o a la col·laboració.
- Contenir un monitoratge periòdic de la seva implementació, una avaluació periòdica i una actualització del mapa de riscos i la matriu de control, així com la formació contínua dels treballadors i directius.
Tots aquests criteris i continguts han d’estar presentats en el programa de “compliance” de manera concisa i detallada, evitant fórmules genèriques de poc valor afegit.
Quines son les despeses subvencionables?
Seran subvencionables les següents actuacions:
- Les despeses de contractació externa per a l’elaboració i la implantació d’un programa de “compliance” en matèria de competència.
- El cost de la implantació del responsable de compliment normatiu (COMPLIANCE OFFICER) també en el supòsit que aquest servei no es contracti a tercers i sigui assumit directament per l’empresa sol·licitant de l’ajut.
- Les despeses que estiguin associades de manera directa a l’elaboració i la implantació del programa de “compliance” o del subprograma específic de competència que s’insereixi en el programa ja establert, que siguin realitzades dins el període d’execució de 6 mesos indicat anteriorment.
- En concret, son conceptes subvencionables:
- La confecció de tots els documents (protocols, manuals, guies i altres materials) integrants del “compliance” sempre que s’encarreguin a una empresa externa especialitzada.
- La realització dels cursos de formació previstos en el programa de compliment, mitjançant la contractació d’una empresa o de professor/ora extern/a.
- L’establiment del canal de denúncies quan s’encarregui a tercers.
Quina és la quantia d’aquests ajuts?
La subvenció que es concedeix no pot superar el 70% del pressupost total del programa de “compliance” presentat (IVA no inclòs), ni la quantia màxima de subvenció, que es fixa en 10.000 euros. En relació a això, es farà un pagament del 30% de la subvenció concedida (en concepte de bestreta) immediatament després de la notificació de la resolució concedida. El 40% restant s’atorgaria després de la presentació del justificants des les despeses vinculades amb la implantació del programa “compliance” i de la seva comprovació.
A tenir en compte/. La despesa mínima, realitzada i justificada de l’activitat subvencionable, exigible per poder considerar acomplert l’objecte i la finalitat de la subvenció, és del 50% del cost de l’activitat. L’incompliment d’aquesta despesa mínima comportaria la revocació total de la subvenció atorgada. Si compleix la despesa mínima, però el cost final efectiu és inferior al cost inicialment pressupostat, en aquest cas la quantia de la subvenció es reduiria en la mateixa proporció.
Quin és el termini de presentació de sol·licituds?
El termini de presentació de sol·licituds comença avui, 19 de setembre i finalitza el 18 d’octubre de 2023.
Quin és el criteri d’atorgament d’aquests ajuts?
El criteri d’atorgament anirà vinculat amb uns criteris de valoració pel qual s’assignarà uns punts en cada cas:
- 10 PUNTS: integració del compliment de la normativa de defensa de la competència en la cultura corporativa de l’empresa.
- 20 PUNTS: configuració del responsable del disseny i del control del programa de “compliance” (COMPLIANCE OFFICER).
- 20 PUNTS: incorporació del mapa de riscos i la matriu de controls.
- 20 PUNTS: inclusió d’accions de formació i sensibilització.
- 5 PUNTS: establiment d’un canal de denúncies.
- 10 PUNTS: aplicació de mesures disciplinàries i incentivadores.
- 5 PUNTS: previsió d’actuacions de monitoratge, actualització i de millora contínua.
- 10 PUNTS: inclusió d’altres continguts que amplien i milloren el programa “compliance”.
A tenir en compte/. Per a poder optar a aquests ajuts, les sol·licituds presentades han d’obtenir, com a mínim, el 50% de la puntuació màxima segons aquests criteris de valoració.
Quin és el termini d’execució de les accions subvencionables?
El període d’execució dels programes de “compliance” subvencionables és d’un màxim de 6 mesos, comptats des de la data de notificació de la resolució de concessió de l’ajut.
Nota/. Aquests ajuts també es poden atorgar a programes de “compliance” iniciats a partir de la data de publicació de la convocatòria (18 de setembre 2023).
En el cas que tinguin interès a sol·licitar aquests ajuts i vulguin que ho gestionem des d’Estivill Assessors – ETL Global ADD, poden posar-se en contacte amb nosaltres per correu electrònic, telefònicament al 977 128 742 o presencialment a les nostres oficines.
Igualment, els informem que des d’Estivill Assessors – ETL Global ADD estem també en disposició, mitjançant una col·laborador extern de la nostra màxima confiança, de poder-los oferir, si ho estimen convenient, els serveis d’assessorament i consultoria externa per a l’elaboració i la implantació d’un programa de “compliance” en matèria de competència a la seva Organització.
Estivill Assessors – ETL GLOBAL ADD
Àrea Serveis Empresarials